Aralıklı Oruç Sağlıklı mı?

Aralıklı Oruç son dönemde oldukça popüler… Etkilerini tartışmadan önce gelin bir tanımlayalım, zira birden fazla aralıklı oruç çeşidi var… Yaygın olanlar özetle:

  1. Alternatif Gün Orucu:  Enerji ihtiyacının %20-25’inin karşılandığı (yaklaşık 500-600 kkal) bir öğünden sonra 24 saatlik açlığı içeren bir diyet türüdür. Gün aşırı veya 2 günde bir olacak şekilde uygulanır.
  2. Modifiye Oruç Rejimleri : planlanan oruç günlerinde alınması gereken enerjinin %20-25’inin (yaklaşık 500-600 kkal) tüketilmesine izin verir. Haftada 2 gün (ardışık olmayan günlerde) ciddi enerji kısıtlamasının yapıldığı, diğer 5 gün ise serbest yemek yemeyi içeren 5:2 diyetini oluşturur.
  3. Zaman Kısıtlı Beslenme: Belirli bir saat aralığı boyunca aç kalmayı hedeflemektedir. 16/8 (16 saat açlık, 8 saat yemek yeme) ya da 14/10 (14 saat açlık, 10 saat yemek yeme) gibi açlık pencereleri içerisinde isteğe bağlı enerji alımı ile uygulanır. Açlık saatlerinde su, kahve, maden suyu gibi enerjisi olmayan içecekleri tüketmek serbesttir.
  4. Ramazan Orucu: Ramazan ayı boyunca şafaktan gün batımına kadar yaklaşık 12 saatlik bir açlık dönemini içerir. Gün batımından sonra bir büyük öğün, şafaktan önce bir hafif öğün tüketilir. Yapılan araştırmaların çoğunu gözlemsel araştırmalar oluşturmaktadır. (Aralıklı oruç çeşidi değildir, aralıklı oruç ile farkını belli etmek amacıyla yazılmıştır.)

 

Peki, Kalori Kısıtlayıcı Diyetler mi IF mi? 

Kalori kısıtlayıcı diyetler, diyetisyenler tarafından sıklıkla kullanılan metottur aslında. Kişinin ihtiyacına ve fiziksel aktifliğine göre planan enerji değeridir. Gelelim IF ile kıyaslamasına:

•Genel olarak, mevcut bulgular, diyet modelleri arasında eşdeğer kilo kaybı sağladığını ve gözden geçirilen 11 çalışmadan 9’unun, gruplar arasında ağırlık veya vücut yağ kaybı açısından hiçbir farklılık gözlemlenmediğini raporlamıştır.
•IF’in vücut kompozisyonu ve metabolik parametreler üzerine etkisi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
•6 hafta ile yıl boyunca IF diyetinin fazla kilolu veya obez yetişkinlerde antropometrik ölçümler, kilo ve kan lipid profili üzerine etkilerini inceleyen 18 çalışmayı analiz eden bir derlemeye göre:
  • Genel olarak, IF diyetleri, bir kalori kısıtlayıcı diyete kıyasla dört çalışmada daha yüksek kilo kaybı ve bir çalışmada bel çevresinde benzer azalma ile ilişkilendirilmiştir.
  • Beş çalışmada IF gruplarında yağ kütlesi daha fazla azalma eğiliminde bulunmuştur.
  • Bununla birlikte, yağsız küle ve kas kütle
    si kaybı her iki grupta da benzer olduğu tespit edilmiştir.
  • IF diyetinin kalori kısıtlayıcı diyet gibi aşırı kilolu veya obez yetişkin popülasyonda antropometrik, vücut kompozisyonu ve lipid profilini geliştirerek bir fayda sağlayabileceği gözlemlenmiştir.

 

Sonuç olarak : 

•IF çalışmaların hızla devam ettiği, sağlık üzerine olumlu etkilerin bulunduğu bir diyet modeli olup kalori kısıtlayıcı diyetlere kıyasla anlamlı bir farkı bulunmamaktadır.
•Özetle kişinin hayat tarzına uygun olan beslenme modelini seçip onu devam ettirmesi önerilir 🙂