Ramazan Döneminde Beslenme

Ramazan döneminde dikkat edilmesi gereken 3 önemli nokta var 

İlki: Öğünlerinizin yükünün sindirebileceğiniz miktarda olması. Yani oruç günlerini sahur, iftar ve gece olmak üzere 3’e bölmek. Böylelikle hem sonraki öğünlere daha tok gireceğiniz için iştah kontrolünüzü sağlayacaksanız hem de tükettiğiniz besinleri daha rahat sindireceksiniz.

Ayrıca iftarda 10- 15 dk ara vermek sindirim rahatlığı ve doygunluk hissi için kritik. Örneğin hurma veya zeytininiz tükettiniz, 1 kase çorba  ve biraz salata tükettikten sonra ara 🙂 Bu arada belki ibadetinizi gerçekleştirmek işlerini kolaylaştırabilir. Sonrasında tüketime lokma lokma devam edebilirsiniz 🙂

İkincisi: Kaliteli enerji almak 🙂 Boş enerjiden uzak durmak! Tüketeceğiniz öğünlerin karbonhidrat, protein ve yağ dengesi, besleyicilik bakımından önemli. Unutmayın vücudun ihtiyacı olan makro- mikro tüm besinleri bu 3 öğünde almamız gerekir. Eğer biz bu öğünleri, tatlılarla, böreklerle doldurursak asıl almamız gereken besin ögelerinden uzak kalırız. Bu da her ne kadar “aç” da kalsak vücutta yağ yapımına, kas yıkımına neden olur. Aman dikkat diyelim !

Üçüncüsü: Yeterli hidrasyonu sağlayabilmek. İftar ile sahur arası 2-2.5 litre kadar su tüketmeye çalışmak önemli ve elbette çay- kahve tüketimini 5-6 bardak ile sınırlamak çok önemli! Çünkü çay- kahve su yerine geçmediği gibi, vücuttan kendi suyunu atar. Bu da gün içi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.

Örnek menü, pratik olarak işinizi kolaylaştırabilir belki 🙂

Sahur :

1-2 dilim peynir, 1 yumurta, bol yeşillik, 5-6 adet tuzsuz zeytin veya  2 adet ceviz, 2-3 dilim tam buğday ekmek 1 bardak süt ve 2-3 adet kuru kayısı (** tükettikten bir yarım saat sonra uyumakta fayda var)

İftar : 

1 bardak su, 2 adet hurma, 1 tatlı kaşığı yağ ile salata, 1 kase çorba ve 10 dk ara etli veya baklagilli bir sebze yemeği, 4-5 yemek kaşığı az yağlı bulgur pilavı, 1 su bardağı ayran

Gece: 

1 kase yarım yağlı yoğurt, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 küçük boy elma, tarçın 🙂